Een beller is sneller 06-53441972 info@entertain-me.nl
Selecteer pagina

De beste casting en auditie tips

… Al ijsberend struin je over de gang, in afwachting totdat jouw naam wordt genoemd. Slechts één moment om te shinen en dat moment kan bepalend zijn…
Jouw zenuwen vieren hoogtij en je keel wordt droog. Je moet stiekem plassen en kijkt nog eens op je horloge of je nu eindelijk aan de beurt bent.
Oh nee!… je bent een deel van je tekst kwijt… wat was het toch alweer?

Gekscherend kom je de andere auditanten tegen die veel zelfverzekerder lijken te zijn dan jijzelf… hoe kan dat toch…?
Wellicht kunnen de andere auditanten gewoon beter omgaan met alle stress of zenuwen die casting met zich meebrengen of is het voor hen gewoon wel de 83ste keer dat ze het doen. Iedereen heeft wel een ander verhaal.
Feit is dat iedereen daar is met maar één doel: gecast worden voor de rol van je leven! Er is maar één rol te vergeven, belangrijk is dus of jij de juiste indruk achterlaat bij de casting director.
Hieronder vindt je de juiste tips om je voor te bereiden en om de beste performance ooit neer te zetten.
Door middel van deze tips zul je veel minder zenuwachtig zijn en zelfverzekerder voor de dag komen.

De tips komen uit het boek: “Shine like a Star”, geschreven door theatervacatures en Sander Steffen.
Dit boek is tevens gratis te downloaden door op het boek te klikken.

 

 

TIP 1. Zaakjes op orde

Laten we bij het begin beginnen.
Hoe krijg je de meeste kans om te worden uitgenodigd voor een casting of auditie?De meeste kans heb je als jij exact in het profiel past wat de casting-director zoekt. Dus de juiste leeftijd, juiste looks, juiste ervaring en uitstraling. Vaak is het voor hen zoeken naar een speld in een hooiberg, daarom kijken ze vaak verder dan dat ene perfecte plaatje en organiseren ze een casting.

Zodra een casting director op zoek gaat, wordt de eerste selectie gemaakt op basis van beeldmateriaal. Belangrijk is dus om je goed te laten zien. Zorg dat je profiel en beeldmateriaal op orde is; dan bedoelen we niet een verzameling van Facebook foto’s of die vakantiekiekjes waar je (wellicht met net een drankje teveel) zelf vind dat je goed op staat. Nee. Zorg voor goede foto’s, essentieel.
Goede foto’s springen er zo uit en maken de kans vele malen groter dat je wordt uitgenodigd.
Heb je dit nog niet op orde? Ga dan op zoek naar een partij om goede foto’s van jezelf te laten maken. Het liefste in verschillende settingen met verschillende kapsels of kleding. Beelden van jezelf terwijl je aan het werk bent werken ook altijd goed.

   casting-foto-voorbeeld

 

Tegenwoordig hoeft het ook allemaal niet veel geld te kosten, soms heb je voor € 25- € 50 al fantastische castingfoto’s.

Ga in Google eens op zoek waar je mooie foto’s in de buurt kunt laten maken.
Wellicht zijn er studenten van de fotografie academie of heb je zelf een goede fotograaf in je kennissenkring.

De meeste casting foto’s worden gemaakt tegen een donkere achtergrond, dan komt je gezicht het beste naar voren.

Heb je een goede partij gevonden? Dan zijn een close-up, een totaalfoto en twee andere houdingen vaak al genoeg om jezelf op de kaart te zetten.
Ok. Dat was makkelijk. Nu de volgende stap: het inschrijven bij een van de vele castingbureaus. Maar welke dan? En hoe gaat het in zijn werk?
De meeste castingbureaus bevinden zich in en rondom Amsterdam.
Het is niet gebruikelijk om geld te betalen voor het inschrijven. Mocht je wel een castingbureau vinden die inschrijfgeld van je eist, dan gaat het meestal om malafide bureaus, uitzonderingen daargelaten.

lijst beste castingbureaus

De meeste bureaus hebben speciale webpagina’s om je meteen in te schrijven. Je kunt daar ook alle informatie kwijt. Vul deze profielen zo goed mogelijk in en zorg dat je het bijhoudt.
Je vind hier een handige lijst van castingburo’s met alle daarbij behorende informatie en links.

Downloaden maar

Kijk eens naar wat recent werk van het bureau en weet wat ze doen.
Maak voor jezelf een lijst van castingbureaus en ga je inschrijven. Dit is altijd kosteloos. Als je moet betalen om je in te schrijven voor een casting bureau, doe dit niet. Dit is niet gebruikelijk.
Probeer je te beperken tot 5 of 10 bureaus zodat je altijd kunt zorgen dat je profiel up-to-date is. Geloof me, het is al werk genoeg om je werkervaring recent te houden en bij ieder castingbureau ervoor te zorgen dat de foto’s recent blijven.
Hou dit bij voor jezelf. En kijk af en toe kritisch naar de foto’s? Zijn ze nog actueel genoeg?

Als de eerste indruk bevalt, gaat de casting-director vaak op zoek naar meer informatie over je. Het eerste wat hij zal doen is je naam door een zoekmachine halen om te kijken wat er naar voren komt. Probeer het zelf ook eens. Tik je naam in met Google en bekijk de resultaten. Wellicht zitten er resultaten tussen waarvan jij niet wist dat deze online stonden. Daarbij zijn Facebook en andere sociaal media zoals Instagram of LinkedIn ook belangrijk om even door te spitten. Is alle informatie nog relevant en actueel? Sta je niet met je dronken kop op de bar in Tirol of tijdens carnaval? Is je werkervaring up-to-date? Kortom, spit even je social media door en bewerk of verwijder niet relevante items.

Wat het beste werkt is het hebben van een eigen website, met goed portfolio, mooie foto’s en een strakke showreel. Heb je dit nog niet op orde?
Wij kunnen eventueel samen met filmke.nl een showreel voor je maken. Deze heb je dan al in drie dagen binnen.

Dit is al mogelijk vanaf € 175 als al je materiaal hebt. Heb je echter nog geen beeldmateriaal van jezelf, dan kunnen zij je helpen met het maken ervan en heb je nooit meer een excuus om geen showreel te hebben.

Hieronder vindt je een tweetal voorbeelden van simpele maar zeer effectieve showreels.

   

Wil jij dit ook? Bekijk de mogelijkheden een rustig hier. 

Ok. Je hebt goede foto’s, wellicht een eigen website en je hebt je ingeschreven. Nu is het wachten totdat je geselecteerd wordt voor een casting.

Kun je daar zelf actief nog iets aan doen? Jazeker, houd de websites en social media van de casting bureaus in de gaten voor oproepen die wellicht in jouw profiel passen.

Theatervacatures.com biedt je een wekelijkse selectie van de leukste oproepen, verzameld op een plaats.

Zij werken met een abonnementsmodel. Zodra je VIP lid wordt (€ 3,99 / maand) heb je onbeperkte toegang tot de website en kun je alle vacatures en oproepen inzien. Zij hebben alleen goed betaalde oproepen op de website.

 

 

 

TIP 2. Voorbereiding voor een casting

Je bent uitgenodigd voor de casting! Yes!
Je kans op eeuwige roem, wereldwijde faam… echt iets wat je altijd al hebt willen bereiken. Okay.. de eerste selectie heb je weliswaar overleefd op basis van je persoonlijke gegevens, foto’s of meegestuurde video’s, maar het echte werk moet nog beginnen!
Tijd voor de casting: de (vaak enige) kans om jezelf in de kijker te spelen en om te zien of jij degene bent waar de casting-director of producer naar op zoek is.
Net zoals op school of op je werk… het begint allemaal met een goede voorbereiding.

Ga er eens voor zitten, pak pen en papier en schrijf alles op wat je te binnen schiet of wat je kunt vinden over de soort productie, producenten, achterliggende informatie, vergoedingen en dergelijke informatie.

• Kom erachter of het een eerste productie is, of dat er al eerdere casting rondes zijn geweest.
• Probeer exact te achterhalen wie het personage is waar men naar op zoek is, de leeftijd, beroep, gehuwde staat, karakter, uiterlijke kenmerken etc.
• Voor welke rol kom je op casting?
• Waarom pas jij in het profiel?
• Hoe kom jezelf zo dicht mogelijk bij de rol die gevraagd wordt?

Zorg dat je op alle bovenstaande punten een antwoord weet, zodat je goed voorbereid de casting in kan gaan.

TIP 3. Ken je teksten

Zodra je wordt uitgenodigd voor een casting, zul je deze moeten voorbereiden. Het kan zijn dat je gevraagd wordt om een scène te spelen met andere acteurs of actrices of dat je een zogenaamde monoloog (een stuk tekst dat je in je eentje voordraagt) moet voorbereiden. Zorg dat je de hele tekst werkelijk van binnen naar buiten en van voor naar achter kent. Je moet de hele tekst kunnen dromen en als de casting-director vraagt om de scène te spelen, moet je deze foutloos op kunnen dreunen (alleen maar goed als je dit kunt, want dan kun je je namelijk focussen op de randzaken als lichaamstaal, stemgebruik, mimiek en interactie).
Staan er meerdere teksten op de opdracht? Leer deze dan ook uit je hoofd. Als je medespeler namelijk de tekst vergeet, kun jij meteen weer de draad oppakken.
Oefen, oefen, oefen.. ook met verschillende emoties en intonaties. Als je maar één manier hebt ingestudeerd, prikt de casting director daar feilloos doorheen. Het zou zomaar kunnen zijn dat de regisseur je vraagt om het op een andere manier te presenteren. Hoe fijn is het als je dat dan al geoefend hebt?

Geef altijd een eigen interpretatie aan de rol

De casting director is op zoek naar degene die het beste die profielschets kan “spelen”. Blijf dicht bij jezelf bij het instuderen maar zorg dat je je eigen gevoel in het personage stopt waarvan jij denkt dat het zou passen. Volg hierbij je eigen gevoel en speel met eigen overtuiging de rol van je leven. Op een manier waarop jij denkt dat het personage, de tekst en lichaamstaal kloppen. Er is daarbij geen “goed” of “fout”. Als je gespeelde personage uiteindelijk past bij de visie en rolomschrijving die de regisseur voor ogen heeft, zul je gecast worden. Het is vaak een speld in een hooiberg, of je past in het plaatje…, of niet. Als je dus niet gecast wordt, treur niet, op naar de volgende!

Weet waar de scene of opname over gaat

Los van de tekst(en) die geleerd moeten worden, is het van essentieel belang dat je weet waar de scène zich afspeelt of waar in het verhaal precies jouw scène zit. Wat zijn de verhoudingen tot je tegenspelers (als die er zijn) en wat is jouw rol in het geheel? Wellicht kun je er door de voorinformatie niet helemaal achter komen, maar kun je het op de casting zelf nog even vragen. Als jij een tekst moet voorbereiden om een auto te demonstreren, ga dan vast oefenen rond je eigen auto (of die van je vrienden). Zorg, als je geen rijbewijs hebt, dat je in ieder geval weet waar alles voor dient en hoe alles heet. Dit zorgt ervoor dat je niet “knullig” overkomt als er bepaalde dingen van je worden gevraagd.
Als je bijvoorbeeld wordt gecast voor de rol van vader, weet dan goed welke rol je hebt in het gezin. Ben je een huisvader die altijd thuis is, dan zul je je anders gedragen dan een zeeman die drie maanden van huis is geweest. Kortom, verdiep je in meer dan je tekst alleen en weet exact waar de scène (en daarbij jouw rol) over gaat.

Verdiep je in de materie

Als aanvulling op hierboven, kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: Verdiep je zoveel mogelijk in de materie. Zorg dat je volledig begrijpt wat je vertelt, bovendien praat dit makkelijker. Als je een reclame hebt voor vissticks, proef ze zelf. Als je een opname moet maken voor een automerk, google dan even wat de huidige types zijn en wat de auto kan. Zo kunnen we een heel lijstje maken van producten of diensten, waarvoor je wordt gecast.

Productpresentaties -> ken je product(en). Daarbij is google je beste vriend.
Reclame voor voeding -> kijk eens in de supermarkt of je het product kunt vinden, koop het en ga proeven.
Reclame non-food -> Probeer het product op te zoeken, hou het vast en weet wat het kan. Probeer ook eens uiteen te zetten waarom het product zo goed is of waarom er reclame voor gemaakt gaat worden.
Film en serie -> Waar gaat de serie over? Wat is de rol van jouw personage in het geheel? Heb je een sleutelrol of een bijrol? Wat zijn de verhoudingen ten opzichte van de andere spelers?
Live entertainment -> Wellicht ben je gecast om een rol te spelen in een live-productie van bijvoorbeeld theater of in een pretpark. Zorg dat je de voorstelling of de omgeving van het theater kent of er veel over weet. Als jij al weet waar de artiesteningang is of hoe het theater werkt, hoeveel producties er zijn, wie zijn de verantwoordelijke voor de productie, etc, dan kom je beslagen ten ijs en kom je zelfverzekerder de auditieruimte binnen.Musical -> Ook hier geldt: ken de productie. Weet wat je rol gaat zijn, weet wat er gevraagd wordt en zorg dat je de liedteksten goed kent. Is er begeleiding voor de muziek? Kan je een orkestband meenemen? Zo ja, op wat voor manier? Is een USB stick voldoende of moet je wellicht het digitaal al aanleveren? Als je wordt gevraagd om een coupletje-refrein te zingen, kan dit a-capella (zonder muziek) maar natuurlijk ook met begeleiding. Vaak is er dan een pianist of muzikant aanwezig, maar soms moet je voorzien in je eigen orkestbanden.
Orkestbanden kun je dan het beste (laten) knippen op maat. Zo weet je exact wat je gaat zingen en kan de opdrachtgever ook niet meer van je vragen (de orkestband is immers niet langer).

TIP 4. Oefening baart kunstoefening-baart-kunst

Dit is een cliché, maar toch ook hier waar. Als je auditie gaat doen met een tekst die je moet instuderen, is het een zaak van oefenen, oefenen en nog eens oefenen.
Zodra je teksten hebt gekregen, ga je eerst hardop de teksten uitspreken. Je leert dan de juiste intonatie en voorkomt versprekingen. Als het een dialoog betreft, probeer dan een van je ouders, room-mate, vriend(in), broer of zus zover te krijgen dat hij of zij de andere rol op zich neemt. Zo leer je de interactie sneller, onthoud je de zinnen beter en kun je tevens oefenen met je lichaamstaal en stemgebruik.
Probeer de geleerde teksten op meerdere manieren en met meerdere emoties te spelen, dit maakt het voor jezelf gemakkelijker als de casting director daarom vraagt.

Zodra je teksten leest, slaan je hersenen dit ergens op. Lukt het nu eventjes niet om te onthouden, probeer het dan over een paar uurtjes of zelfs de volgende dag.
Hou vol, uiteindelijk wordt het een soort automatisch geheugen, juist op die momenten dat je wilde opgeven. Probeer de teksten nog even voor jezelf te herhalen of maak een samenvatting net voordat je gaat slapen. Je zult merken dat de teksten er dan de volgende ochtend beter inzitten.

TIP 5. Bereid een voorstelpraatje voor

Bij de meeste castings zal de casting-director vragen om een voorstelfilmpje te maken alvorens de echte scène begint. Je krijgt dan een blaadje met je naam erop en je wordt gevraagd iets over jezelf te vertellen. Dit mag uiteraard geen minuten duren, maar hooguit een seconde of 30. Als je al thuis dit praatje hebt voorbereid, komt het er vloeiend en foutloos uit.
Bovendien kun je de hoofdzaken van de bijzaken scheiden en echt zorgen voor “The Perfect Pitch”.

The Perfect Pitch in 30 seconden
Maak het praatje niet te lang en vertel alleen de relevante zaken. Vergeet niet je ervaring te vertellen en misschien trek je ze over de streep met net dat ene rolletje wat je ooit hebt gespeeld. Zorg voor een duidelijk verhaal en breng het met energie. De manier waarop je het verteld is daarbij minstens zo belangrijk. Zo zorg je voor een verpletterende eerste indruk en een bonk zelfvertrouwen.
Zoiets als dit dus:
1. Stel jezelf voor (naam, leeftijd, woonplaats, gezinssituatie)
2. Vertel wat je opleiding is of wat je doet
3. Werkervaring (alleen relevante informatie melden)
Oefen het voor de spiegel of samen met je familie of vrienden. Zij kunnen je ook feedback geven en je erbij helpen.

TIP 6. Uiterlijke verzorging en make-up

Tenzij je op je casting-foto’s er compleet anders uitzag dan in het echt, adviseer ik om zo weinig mogelijk make-up te dragen tijdens de casting, maar als jij het zelf prettig vind om dat ene puistje te camoufleren waardoor je lekkerder in vel zit tijdens de casting, zou ik zeker een basis opdoen. Hou daarbij wel altijd in het achterhoofd: erbij smeren kan altijd nog, eraf halen is lastiger. Een zo natuurlijk mogelijke look werkt echt het beste.
Casting directors kunnen dan namelijk nog beter inschatten hoe divers je bent, of je potentie hebt of welke eigenschappen je bezit.
Ook komen je gelaatsuitdrukkingen het beste tot zijn recht met zo min mogelijk make-up.

Heb je lang haar?
Draag het dan in een staart, dan leidt het tijdens je spel niet af.
Meestal is er tijdens draaidagen altijd wel een visagist aanwezig om je ter plekke bij te werken of op te maken.

TIP 7. Persoonlijke hygiëne

p

Denk je nog even aan je nagels? Vieze nagelriemen zijn not-done op de casting, evenals te lange nagels.
Wellicht dat je ook door de spanning net even iets meer transpireert als normaal, het is daarom ook wijs om even (op locatie) te checken hoe het staat met de luchtjes.
Dus: even een deodorant, nog even je tanden poetsen (de casting director hoeft echt niet dat broodje tonijn nog te zien wat je zojuist hebt genuttigd) en wellicht ook nog even naar de wc. Het maakt je zelfverzekerder, minder nerveus en een stuk frisser!

TIP 8. Kleding

Zorg voor niet al te schreeuwerige kleuren zoals bijvoorbeeld fel rood, groen of geel. Ze leiden af en zorgen ervoor dat de aandacht niet meer op jou is gevestigd maar op je outfit. Mocht je een casting voor camera doen, dan is het niet verstandig om dunne streepjes of blokjes te dragen. Deze kunnen door de lens gaan “bewegen”, wat ook weer afleidt.
Ook hier weer geldt: denk aan de context van de auditie. Past je kleding daarbij? Is het niet te sexy? Of wellicht juist te gewoontjes?
Overleg het ook met andere familie of huisgenoten, zij kunnen je daarin adviseren.
Kleed je dus zo representatief mogelijk en zorg dat er geen gaten in je kleding zitten en dat je kleding is gestreken.

Let ook op schoeisel en voeten.
Zorg dat je geen afgetrapte gympies draagt en denk na wat beter past: open of dichte schoenen? Zijn je teennagels gelakt?

TIP 9. Eigen gegevens en emailadres in orde?

Vaak realiseren mensen niet dat een goed email adres de kans op uitnodigen vergroot. Kijk zelf eens kritisch naar het email adres wat je ooit hebt aangemaakt. Heeft het nog de uitstraling wat je wilt? Heeft het geen negatieve associaties? Je kunt je voorstellen dat als iemand zich aanmeld voor
een casting met het emailadres lauwedoos@hotmail.com of bruin_sterretje@outlook.com, het je kansen niet echt vergroot. Je staat dan automatisch al met twee-nul achter.

Kijk eens naar je emailadres, onder het mom van: “You never get a second change for a first impression.”

Hieronder vindt je een paar foute emailadressen (en ja… deze hebben echt bestaan), je zou er als volwassene nu niet meer mee wegkomen.
xxsw33ty16xx@hotmail.com
hottest_thing85@hotmail.com
dononononoontjes@hotmail.com
silveryunicorn@homail.com
snowqueen911@hotmail.com
s3xyb3lla2@hotmail.com
im_in_2u@hotmail.com Princess_k2001@hotmail.com
heellief_meisje@hotmail.com
jo_to_the_flow@hotmail.com
lammetje50@hotmail.com
chiquitaaaa@hotmail.com
ilove_love69@hotmail.com
minniemuis@hotmail.com

TIP 10. Vertrek op tijd

Ook dit is een inkoppertje, maar vergis je niet in het aantal mensen dat voor een casting te laat binnenkomt.Niet alleen onprettig voor jezelf maar realiseer je dat het ook voor enorme onrust zorgt.De casting director zal het ook niet slim van je vinden en daarom zul je extra hard je best moeten doen.Ook zal het hele schema uitlopen waar zorgvuldig aan is gewerkt en zullen andere mensen zich aan jou moeten aanpassen.Jij vindt het zelf ook prettig als je je nog even goed kunt voorbereiden op locatie.Nog even rustig naar de wc, rustig met de andere kandidaten babbelen (die zijn er meestal en zitten in hetzelfde schuitje als jijzelf), een kopje koffie nuttigen of nog even je make-up bijwerken.Hier geldt dus: beter een half uur te vroeg aanwezig dan een minuut te laat.Reis je met het OV? Neem dan een bus, tram of trein eerder.Je zult zo meer gefocust zijn en een betere casting doen.

TIP 11. Laat familie en vrienden thuis (tenzij je jonger bent dan 16)

Gezellig is het zeker, om samen met je beste vriend of vriendin naar een casting te komen, alleen niet heel handig. Bovendien is het echt not-done om familie of vrienden mee te nemen naar de casting. Zij hebben er niets te zoeken en bovendien zullen zij je uit je concentratie halen.
Misschien wil je zelf graag dat iemand je naar de casting brengt, maar probeer hem of haar dan uit te leggen dat het niet gebruikelijk is om mee naar binnen te gaan.
Dit leidt enorm af en is alles behalve professioneel naar de castingbureaus en casting-directors. Vergeet daarbij niet dat je maar één kans hebt om je in de kijker te spelen.
Als je jonger bent dan 16 jaar, is het echter wel verplicht om een ouder/verzorger mee te nemen. Deze persoon moet immers expliciete toestemming geven voor bepaalde zaken, mag als enige dan de quitclaims (later daarover meer) ondertekenen en onderhandelt namens jou. Dus in het laatste geval, neem zeker iemand mee!

Voor jouw beeldvorming: meestal duurt een casting 20 tot 30 minuutjes.

TIP 12. Verzin geen smoesjes

Een casting director houdt niet van smoesjes of excuses.
Verhalen als: “Ja.. de teksten instuderen lukte even niet, of… het kwam even niet uit!” werken niet bij een casting.
De kans is groot dat je hierdoor sowieso niet wordt aangenomen of dat je al met een achterstand van tien punten moet beginnen aan de auditie.
Wees eerlijk, niemand wil graag werken met een persoon die niet goed voorbereid is, want zo kan hij niet op je bouwen of rekenen tijdens het draaien.
Mocht er onverhoopt toch iets aan de hand zijn geweest, waardoor je van je stuk bent of waardoor de voorbereiding niet zo soepel liep, vertel het dan eerlijk of draai er niet omheen.
Zo zul je veel eerder begrip krijgen van de andere kant.
Wees ook gewoon eerlijk naar jezelf toe, iedereen, dus ook een casting director, prikt er feilloos doorheen.

TIP 13. Blijf jezelf

De casting director heeft jou in eerste instantie gecast omdat hij of zij een goed gevoel bij je heeft. Wat er ook gebeurt, zorg dat je tijdens die 20 minuten jezelf blijft.
Als je je anders voordoet dan je bent, voelen mensen dit en zullen ze hier feilloos doorheen prikken. Het betekent uiteraard ook dat je je niet beter moet voordoen dan je bent. Sommige auditanten dikken hun ervaring of cv aan om een grotere kans te maken. Wat ze zich niet realiseren is dat ze vervolgens enorm nat gaan op het moment dat de casting director juist dáár iets over vraagt en jij met een bek vol tanden antwoord moet geven. Blijf zoals je bent en doe je dus niet anders voor.
Je past in het plaatje wat de casting director voor ogen hebt, of niet… zo simpel is het.


Meer lezen… ?
Download dan nu het E-boek gratis hieronder.
Je vindt er nog veel meer tips.