Page content

Tips voor een goede presentatie

Moet u zelf binnenkort spreken of iets presenteren?
Hier vindt u onze tips die dagelijks worden toegepast door onze presentatoren en waarvan we weten dat ze werken.

Bij het presenteren van bijvoorbeeld een spelshow of een beurs is het soms lastig om de aandacht van de gasten te trekken. Als je eenmaal de aandacht hebt, begint het moeilijkste pas: hoe houd je de aandacht van het publiek vast? Mensen zijn immers snel afgeleid door geluiden uit de omgeving of afdwalende gedachtes. Om de aandacht van je publiek vast te houden moet je twee emoties in je achterhoofd houden: verlangen en spanning. Hier lees je precies hoe je dat doet.

Het presenteer ABC

Het draait tijdens het presenteren om 3 fases: Aandacht van je publiek trekken, Belangstelling kweken en vasthouden, Conversatie aangaan met je publiek. Samengevat is dit het presenteer-ABC. Hou dit en de twee belangrijke emoties, verlangen en spanning, in je achterhoofd tijdens het presenteren.

Hoe houd je de aandacht vast?

Presentator tijdens opening markt Arnhem

Verplaatsing van de Markt in Arnhem – Officele opening i.o.v Bosevents

Als je eenmaal de aandacht van de gasten getrokken hebt is het belangrijk om deze vast te houden. Met deze 4 tips hangen de luisteraars aan je lippen:

 • Ken het publiek: Om de emotie verlangen aan te wakkeren bij het publiek, is het belangrijk dat je het publiek kent, weet wat er speelt, waarom ze daar zitten, en waar ze behoefte aan hebben. Bovendien is het memoriseren van namen of gezichten een “must”. Zo kun je gebeurtenissen terugpakken en mensen persoonlijk aanspreken. (Fase A)
 • Speel in op de verlangens van het publiek: Doordat je de toeschouwers goed kent kun je inspelen op hun verlangens. Speel hier bijvoorbeeld op in met een anekdote of grap die verbonden is aan datgene wat je presenteert of wat even daarvoor is voorgevallen. (Fase B)
 • Gebruik een verrassingseffect: Om de emotie spanning te prikkelen kan je een verassingseffect gebruiken. Ons brein wordt geprikkeld door het onverwachte, waardoor uw gasten worden aangetrokken tot nieuwe dingen. Wees origineel en durf die uitdaging aan te gaan. (Fase B)
 • Maak gebruik van interactie: Laat het publiek iets doen. Bij een spelshow is het natuurlijk de bedoeling dat de gast iets doet. Maar ook bij een beurs of iets dergelijks kan je de gast of een toeschouwer iets laten doen of zeggen. Dit soort voor een levendige show, waarbij het publiek automatisch meer betrokken is. Ook een Q&A (Vraag en antwoord) zorgt voor een ontspannen sfeer en werkt interactief.(Fase C)

Met deze 4 tips zullen je presenteervaardigheden nog beter worden.

Ook interessant:

Presentatie tips voor openen

Presentatie tips voor afsluiten
Toch liever overlaten aan de professionals? Boek dan een presentator van Entertain-ME

  Comment Section

  0 reacties op “Tips voor een goede presentatie

  Plaats een reactie
  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.