Page content

5 Tips voor het openen van een presentatie

5 tips voor een presentator – openen

  1. Zorg dat je tijdens de eerste woorden iets uit de actualiteit gebruikt. Uiteraard moet het wel gerelateerd zijn met het onderwerp waarover je het wilt hebben tijdens de presentatie. Neem een onderwerp waar mensen direct mee te maken hebben en gebruik dit als leidraad. Bovendien onthoud: goed nieuws werkt beter dan slecht nieuws.
  2. Gebruik voor het overbrengen van je boodschap anekdotes. Dit is een (waargebeurd) verhaaltje met grappige of verrassend einde. Persoonlijke belevenissen van het personeel of jouzelf (tijdens het sporten, vanuit de kroeg, of zelfs tijdens het naar school brengen van je kinderen) doen het altijd goed. Denk maar eens na over recente belevenissen of gedachtes. Er zit vast wel iets tussen wat je kunt gebruiken.
  3. Gebruik metaforen. Een metafoor is een figuurlijke uitdrukking of beeld om beeldend te maken waar het over gaat. Een vergelijking maken met een compleet andere situatie is een goed voorbeeld. Op het moment dat je droge cijfers of feiten moet opdreunen zal op een gegeven moment niemand meer luisteren. Als je ze inpakt of vergelijkt wordt het voor de luisteraar interessanter.
  4. Op plaats 4. Eigenlijk zou deze moeten verhuizen naar plaats 1. Humor, de onmisbare factor in een presentatie. Breek het ijs met een grap of mop en gebruik humor om de aandacht vast te houden.

Let wel op! Met humor kun je veel bereiken, maar vermijd religieuze, politieke grappen of grappen over vrouwen. Anno 2017 is dit echt not-done.

  1. Never change a winning team. Ofwel waarom zou je zelf zweten op een openingszin of grap die een ander al heeft gemaakt en die zich al heeft bewezen? Gebruik deze, vergeet alleen niet de bron te vermelden en niet te doen alsof je het zelf hebt verzonnen.

 

Met bovenstaande tips in achtneming, kan je presentatie al niet meer stuk.

Op zoek naar tips om een presentatie af te sluiten? Kijk dan even hier.

Wil je toch de presentatie uit handen geven of heb je nog meer tips nodig? Entertain-ME helpt u graag mee.